Pored bešamela i paradajz sosa, on je jedan koji je obavezan za svaku domaćicu
Da li možete da zamislite picu bez paradajz sosa ili Karađorđevu bez tartar sosa?
Naravno da ne, jer često je sos taj koji daje veliku završnicu nekom jelu.
U prvu gastro-petorku francuskih sosova ulazi i holandez sos, koji uz bešamel, velute, španski sos i sos od paradajza predstavlja temelj modernog kulinarstva.
Ukoliko još niste imali prilike da se sretnete sa ovim sosom, da bismo vam ga približili zamislite holandez kao otmenu verziju majoneza.
A zašto otmenu, pa zato što njegovu izradu započinjete pročišćenim maslacem umesto uljem.
Za pripremu ovog sosa treba vam strpljenja jer morate paziti da se žumance ne prekuva i sastojci ne raziđu, ali lako ih možete ponovo spojiti dodavanjem pavlake za kuvanje i mešanjem dok smesa opet ne postane glatka.
Pomešajte žumance, vodu, limunov sok i so u posudi. Istopite maslac dok ne zapeni, zatim umutite smesu sa žumancima i postepeno dodajte vreo maslac.
Važno je da sve vreme mutite, otprilike nekih 30 sekundi kako biste dobili savršen sos.
Holandez sos možete koristiti i kao zamenu za majonez, a sjajan je za prelivanje špargli, brokolija, jaja, krompira, ali i piletine i drugog mesa po vašem izboru.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.