Prave se od svega nekoliko sastojaka
Foto: ShutterstockJedan miris vanile dovoljan je da nas vrati u kuhinju naših baka, gde su šnenokle krčkale na tihoj vatri i pretvarale mleko, jaja i šećer u čistu magiju.
Jednostavne, nežne i gotovo nestvarne, prave se od svega nekoliko sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji. A opet, imaju onu parisku eleganciju.
Za šnenokle:
Za kremu (žumanca):

Oblaci od belanaca
Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta kao sneg, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete sjajan, gust šlag.
U širokoj šerpi zagrejte mleko (neka ne proključa). Kašikom vadite "oblake" od belanaca i spuštajte ih u vrelo mleko na 20-30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rešetkastom kašikom i ređajte na tanjir da se ocede.
Ne kuvajte ih predugo - čim malo nadođu i postanu lagani, spremni su. Ako ih prekuvate, izgubiće vazdušastost.
Krema od žumanaca
U drugoj posudi umutite žumanca, šećer, vanilu i gustin. Polako dodajte toplo mleko u smesu, mešajući neprestano.
Vratite sve na šporet i kuvajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Kada postane svilenkasta i gusta, sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
Spajanje
U činije sipajte kremu, pa pažljivo položite "oblake" od belanaca preko nje. Po želji pospite karamelom, rendanom čokoladom ili prženim bademima.
Ako želite da šnenokle imaju sofisticiraniji ukus, u mleko možete dodati koricu limuna ili par kapi ruma. Francuzi ih zovu "île flottante" što znači "plutajuće ostrvo" - i često ih poslužuju ohlađene, sa sosom od karamele.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







