Ovakvu krempitu još niste probali: Slatka i vazdušasta, nosi miris detinjstva

Krempita je dobro poznat kulinarski klasik za koji nas često vezuju uspomene iz detinjstva.

28.08.2024. 09:18
  • Podeli:
krempita shutterstock-66cecf1cb5d88.webp Foto: Shutterstock

Krempita je, sa razlogom, jedan od omiljenih letnjih kolača, budući da je puna hladnog puterastog krema, koji podseća na sladoled. Zbog toga je ovih dana ona idealan izbor za slatko osveženje.

Krempita je dobro poznat kulinarski klasik za koji nas često vezuju uspomene iz detinjstva. Svako ima svoj omiljeni recept ili onaj nasleđen od mame i bake koji se prenosi sa generacije na generaciju i ljubomorno čuva unutar porodice.

Ipak, danas sa vama delimo jednu malo drugačiju verziju, koja će vas, verujemo, jednako očarati svojim ukusom i možda vas podstaći da rekreirate i druge tradicionalne recepte. Verujte, izlazak iz zone komfora se kod ove krempite i te kako isplati.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 125 g putera (hladan i iseckan na kockice)
  • 1 jaje
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 50 g gustina (ili još 50 g brašna ako nemate gustin)
  • 100 g putera
  • 100 g šećera u prahu (za posipanje)

    Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte kockice hladnog putera i prstima ili pomoću miksera u većoj posudu sve sjedinite dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i brzo umesite testo. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode da biste dobili glatko testo za krempitu. Testo formirajte u disk, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

Nakon hlađenja, izvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u pleh za pečenje (oko 25×35 cm). Isecite višak testa s ivica. Izbodite testo viljuškom i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju, a zatim stavite da se hladi.
U velikoj šerpi zagrejte mleko do ključanja, a zatim ga sklonite sa vatre.

U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno i gustin i dobro izmešajte. Neprestano mešajući, postepeno dodajte vruće mleko u smesu sa jajima. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi, stalno mešajući, dok se krem za krempitu ne zgusne i postane gladak.

Sklonite sa vatre i umešajte puter, pa ostavite da se ohladi. Na ohlađenu pečenu koru ravnomerno rasporedite pripremljen krem. Ostavite da se krempita ohladi i stegne (najbolje preko noći), piše Danas.

Pre nego što poslužite, pospite šećerom u prahu i uživajte u svojoj slasnoj krempiti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()