Ovo je provereni trik za pečenje mesa: Biće sočnije i mekše nego u restoranu

Obavezno isprobajte

25.11.2025. 13:09
  • Podeli:
jagnjetina, jagnjeće meso - profimedia-0880232324-67d0858b39173.webp Foto: Profimedia

Mnogi misle da je tajna pečenja mesa u skupim marinadama ili profesionalnim pećnicama. Istina je da nekoliko jednostavnih koraka kod kuće može da napravi razliku. Ako želite da vaše pečeno meso bude mekše nego u restoranu, obratite pažnju na sledeće savete.

Priprema mesa pre pečenja

Prvo, meso nikada ne ide direktno iz frižidera u rernu. Ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata. Tako se peče ravnomerno i zadržava prirodne sokove.

Druga tajna pečenja mesa je marinada: maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i začinsko bilje poput ruzmarina ili majčine dušice. Ako nemate vremena, dovoljno je da ga premažete uljem i posolite tik pred pečenje.

Kontrola temperature

Treći korak je kontrola pečenja. Koristite kuhinjski termometar – za svinjetinu idealno je oko 70°C, a za junetinu 60°C. Kada dostigne tu vrednost, izvadite ga i ostavite da "odmori" desetak minuta. Upravo taj odmor je ključna tajna pečenja mesa, jer sokovi ostaju unutra, a meso postaje mekano.

Alternative za jači ukus

Ako volite intenzivniji ukus, probajte pečenje pod folijom ili u zatvorenoj posudi. Na taj način meso se praktično kuva u sopstvenim sokovima i postaje neverovatno sočno.

Kako da meso ne bude suvo?

- Ne prepecite ga i obavezno ga ostavite da odmori.

Koja marinada je najbolja?

- Maslinovo ulje, limun, beli luk i začinsko bilje.

Može li se koristiti folija?

- Da, folija pomaže da meso ostane sočno.

Prava tajna pečenja mesa nije komplikovana – uz malo strpljenja i nekoliko trikova, vaše jelo može biti mekše i sočnije nego u restoranu. Probajte već danas i iznenadite ukućane!

Ne morate biti kuvar da biste oduševili goste. Dovoljno je da znate šta meso voli – toplinu, pažnju i vreme. Sledeći put kad otvorite rernu, znaćete da ste otkrili pravu tajnu.

Jer kada jednom otkrijete tajnu pečenja mesa, svaki sledeći obrok postaje više od običnog ručka – to je trenutak topline, pažnje i domaće sigurnosti koju servirate sa svakim zalogajem.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()