Poslastica dostojna carske palate: Kajzeršmarn - ovom receptu nećete odoleti

Kajzeršmarn je neizbežna poslastica ove zime

Autor: Dragana Džajić
24.01.2024. 13:12
  • Podeli:
Kajzeršmarn pixabay-65b0f82880f99.webp Foto: Pixabay

Da li ste znali da je u planinskim predelima, pogotovo u Austriji, neizbežan "carski omlet", ili kako ga tamo zovu kajzeršmarn? 

Nakon dugih šetnji ili nakon celodnevnog skijanja svi vole da se okrepe uz ovaj specijalitet. U pitanju je vrsta slatkog jela na bazi testa za palačinke i jedno je od najpoznatijih austrijskih jela. 

Ovaj recept se u vreme Austro-ugarske monarhije proširio i na teritoriju današnje Mađarske. Jedna od legendi porekla kajzeršmarna kaze da je car Franc Jozef od svih slatkiša najviše voleo upravo ovu poslasticu, a probao ju je sa svojom suprugom negde u Alpima kod jednog seljaka na ručku. Seljak je bio počašćen njihovim prisustvom, ali i nervozan zbog slavnih gostiju, pa je sakupio sve najbolje sastojke koje je imao i pomešao ih i izlio u tiganj ne bi li pripremio ukusne palačinke. 

Bio je uzbuđen i tresle su mu se ruke, pa je slučajno zdrobio palačinku. Kako bi prikrio nezgodu, seljak je prekrio zdrobljene palačinke domaćim džemom od šljiva, ali se car time oduševio.

Druga legenda kazuje kako je dvorski kuvar u neuspelom pokušaju pravljenja palačinki u tiganj dodao grožđice i trešnje, pa sve posuo šećerom i poslužio caru kao "novo jelo".

Kajzeršmarn se tradicionalno služi sa sveže napravljenim slatkim od šljiva, ali može da posluži i džem.

Predstavljamo vam recept carskog omleta koji se naravno može modifikovati u skladu sa vašim preferencijama.

Potrebni su vam: 

  • brašno
  • mleko
  • jaja
  • malo šećera
  • so
  • puter za podmazivanje tiganja
  • šećer u prahu
  • badem
  • suvo grožđe

 

Priprema: 

Umutiti belanca u šam, pa dodati u to so i šećer i blago promešati, a onda u tu umućenu smesu dodati brašno, žumanca i mleko tako da smesa bude kao za palačinke. Peći kao palačinke u podmazanom tiganju, a kada se donja strana zapeče, okrenuti testo i iseći ga na nekoliko komada dok se skroz ne ispeče. 

Kada je gotovo, posuti ga šećerom u prahu, a zatom dodati med, badem i suvo grožđe. Ko voli, sa strane može poslužiti i džem. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()