Tajna je u tačnoj meri brašna i šerbeta
Foto: Bakina kuhinjaOvo je pravi, posni, slavski klasik iz porodične riznice baka Jele. Mnoge domaćice se muče sa testom od piva, ali ona ima tajnu savršene prhkosti i tačnu meru brašna: (5,5 šolja) i šerbeta (3:2) za savršenstvo.
Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet koji ih čini mekim kao duša. Bilo bi šteta da propustite obaj starinski recept.

Prvo pripremiti šerbet: Pomešati tri šolje šećera i dve šolje vode, dodati vanilin šećer i kolut limuna. Staviti da prokuva, kuvati ga još desetak minuta i ostaviti da se potpuno ohladi. Šerbet mora biti hladan.
Testo: U posudu sipati ulje i hladno pivo (ovo je ključno za prhko testo). Dodati jedan prašak za pecivo i pet i po šolja brašna. Sastojke sjediniti što je moguće brže varjačom i završiti kratko rukama. Testo ne sme dugo da se mesi. Čim se sjedini, umotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 20-30 minuta.

Testo podelite na dva dela a svaki deo razvijte u veliki krug. Seći trouglove za kiflice i puniti ih džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (da ne iscuri). Peći na 180 stepeni dok ne porumene, oko 30 minuta.
Završnica: Vruće kiflice direktno spuštati u hladan šerbet i brzo vaditi (dovoljna je 1-2 sekunde). Uvaljati u orahe ili kokos. Ako vam se kiflice prohlade držite ih duže u šerbetu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







