Svaki zalogaj podseća na detinjstvo i mirise starih domaćinstava
Foto: ShutterstockMakedonski kolač po starinskom receptu spaja sočnost, aromu oraha i cimeta, a potpuno je posni i jednostavan za pripremu.
Posni kolači ne moraju biti suvi ili bezukusni. Tradicionalni makedonski kolač po starinskom receptu dokaz je da jednostavni sastojci mogu stvoriti pravu poslasticu.
Ne sadrži mlečne proizvode ni jaja, a ipak je sočan, aromatičan i bogat okusom. Njegova priprema je laka, brza i pogodna za sve koji žele da uživaju u domaćoj tradiciji.
Svaki zalogaj podseća na detinjstvo i mirise starih domaćinstava, gde su kolači bili simbol ljubavi i zajedništva.

Suvo grožđe operite i potopite u vodi da omekša.
U velikoj činiji pomešajte brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe i pripremljeno grožđe.
U sredini smese napravite udubljenje i sipajte mineralnu vodu i ulje. Mešajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu smesu bez grudvica.
Pleh premažite uljem i pospite brašnom, a zatim sipajte pripremljenu smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju.
Dok se kolač peče, pripremite sirup: u manjem loncu kuvajte šećer sa vodom i vanilin šećerom dok se šećer potpuno ne rastopi.
Ohlađeni kolač narežite na kockice i prelijte vrućim sirupom.
Na kraju, pospite dodatnim seckanim orasima za dekoraciju i dodatni ukus.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







