Posni podvarak: Pravi delikates, sa pečenim krompirom i domaćom projom

Ručak za celu porodicu

08.12.2025. 10:20
  • Podeli:
bakina kuhinja-69369050892a3.webp Foto: Bakina kuhinja

Najbolji posni kupus. Jelo koje miriše na tradiciju, pripremljeno sa puno ljubavi. Savršeno je mekano i aromatično, a uz pečeni krompir i toplu projaru, ovo je gozba koja greje dušu.

Sastojci za posni podvarak:

  • 30 mililitara ulja
  • 1 praziluk ili jedna veza mladog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • kiseli kupus (glavica, dobro oprana)
  • pola glavice seckanog belog luka
  • po želji lovorov list

Sastojci za aromatični krompir:

  • pola kilograma krompira (isečenog na kolutove)
  • 20 mililitara ulja
  • jedna kašičica slatke paprike
  • pola kašičice ljute paprike
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • jedna kašičica belog luka u granulama
  • pola kašičice suvog začina

Sastojci za posnu projaru:

  • 400 grama kukuruznog brašna
  • 250 mililitara kisele vode
  • 50 mililitara ulja
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašičica praška za pecivo

Priprema:

U veću šerpu sipajte ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte seckani praziluk ili mladi luk i pržite ga dok ne postane staklast i mekan. Zatim dodajte seckani kiseli kupus koji ste prethodno dobro oprali i iscedili da ne bi bio previše kiseo.

Kupus pržite zajedno sa lukom, uz povremeno mešanje, sve dok ne omekša i ne dobije blago prženu boju. Kada je kupus upržen, sklonite šerpu sa vatre i dodajte jednu kašičicu slatke paprike, pola kašičice ljute paprike i mleveni biber. Dobro promešajte. Vratite kupus na tihu vatru i dodajte jednu do dve šolje vode ili posnog bujona.

Posolite po ukusu. Poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan. Pred sam kraj kuvanja, dodajte pola glavice seckanog belog luka i sve dobro izjednačite. Krompir isecite na kolutove, a zatim ga u šerpi pomešajte sa uljem, slatkom paprikom, ljutom paprikom, mlevenim biberom, granulama belog luka i solju.

U pleh u kojem je kupus (podvarak) po celoj površini ubodite kolutove krompira. Ako nemate dovoljno mesta, možete ih ređati i oko kupusa. Za projaru, pomešajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte ulje i kiselu vodu i sve dobro izmešajte kašikom. Izlijte smesu u manji, podmazan pleh. Stavite pleh sa kupusom i krompirom u rernu zagrejanu na 200°C ili 220°C.

Krompir pokrijte folijom i pecite dvadesetak minuta. Zatim uklonite foliju i pecite dok krompir ne dobije lepu, zlatnu koricu. Projaru pecite u posebnom plehu na 200°C oko trideset minuta.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()