Kada se ovako napravi nije ni pretvrda, ni presuva
Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda svih sitnih kolača.
Uvek se nađe i na posnoj i na mrsnoj trpezi.
Maltene svaka domaćica nasledila je od svoje bake recept za bajaderu, pa je pravi na svoj način.
Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača, piše 24sedam.
Savet je da se svetli i tamni deo pravi odvojeno da bi oba sloja bajadere bila iste debljine.
Najpre u šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera, pa staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.
Potom skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i mešati dok se ne otopi. Dodati i 150 g čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenih oraha.
Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x20 obložen pek-papirom, pa poravnati.
Na isti način pripremite i drugi sloj. To je svetli sloj u koji ne ide čokolada. U ovaj sloj dodati kesicu vanila burbon šećera. Kad se prohladi, rasporedite preko tamnog sloja i poravnajte.
Ohladiti nekoliko sati u frižideru.
Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, pa odmah preliti preko bajadere. Kada razmažete glazuru, prodrmajte pleh levo - desno, da bi se glazura lepo poravnala.
Vratite u frižider da se sve lepo stegne.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.