Pravi ajvar od pečenih paprika: Nije komplikovano koliko mislite

Paprike, ulje, so, sirće i još nekoliko namirnica, biće dovoljni za ovaj sjajni ajvar.

14.09.2023. 19:01
  • Podeli:
Ajvar shutterstock_367587110-64df78919619b.webp Foto: Shutterstock

Kada se spomene pravljenje ajvara, prva misao je da je to nešto teško i komplikovano. Iako zahteva malo vremena, zapravo nije uopšte nesavladivo, čak naprotiv.

Potrebno je:

  • 10 kg paprike
  • 8 dl ulja
  • 1 šoljica soli
  • 1 šoljica šećera
  • 1 dl sirćeta
  • 3-4 čena belog luka
  • malo ljute papričice

 

Priprema:

Paprike operite i osušite, pa ispecite na plotni šporeta na drva ili u rerni. Potom ih oljuštite i sameljite na mašini za mlevenje mesa. U šerpi zagrejati ulje, staviti mlevene paprike, dodati so i šećer i kuvati. 

Kasnije dodati sirće, iseckan beli luk i ljutu papričicu. Ajvar kuvati dok se ne zgusne, oko sat i po vremena. Topao ajvar sipati u zagrejane tegle, zatvoriti, pokriti i ostaviti da se ohladi.

  • Podeli: