Priprema je komplikovana, ali isplati se - recept za pekmez od šipka

Sve što vam je potrebno su šipak i šećer

09.10.2023. 10:59
  • Podeli:
džem šipak bakina kuhinja-6523c0f9ebfbb.webp Foto: Bakina kuhinja

Ukoliko ste ljubitelji pekmeza, ovaj od šipka će vam se posebno dopasti. 

Možda je potrebno malo više vremena da izdvojite za njegovo pravljenje, ali se zaista isplati.

Sastojci: 

  • 6 kg šipka
  • 4 kg šećera

Priprema:

Šipak dobro očistiti, oprati pa naliti vode da bude skroz potopljen i skuvati da omekša. Zatim ga samleti na mašini za meso. Stavite rukavice, u šerpu sipajte toplu vode i uzimajte po malo mlevenog šipka, pa cedite kroz krupniju rešetku (gnječite lončetom).

Kad ste sav šipak procedili od koštica, sirup procediti kroz sito za brašno dva puta, a zatim staviti da se kuva.

Kad uvri, staviti 4 kg šećera i sve vreme mešajte. Kad krenu gusti beli mehurovi i džem uvri, skinuti ga sa vatre.

Kuvan džem sipati u tegle, dobro zatvoriti, okrenuti naopako i tako ostaviti do sutra, a potom ponovo okrenuti i ostaviti na polici, sa ostalom zimnicom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()