Prvi put spremate zimnicu? Ovo su korisni saveti za vas

Jesen kuca na vrata

02.09.2024. 15:19
  • Podeli:
zimnica 1 pixabay-1665222142729.webp Foto: Pixabay

Iskusnim domaćicama nisu potrebni saveti za pravljenje zimnice i svake godine većina njih obogaćuje svoju svesku recepata i priprema nove đakonije.

 Za one koje nameravaju prvi put da napune tegle i boce, evo malog vodiča.

Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.

Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a hranljivi sastojci propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje.

I namirnice i posude koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čiste. Najbolje je da se posude, tegle i boce za zimnicu dobro isperu toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suva i čista.

Za kuvanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.

Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle treba iskuvati pre upotrebe.

Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom jeste pomoću novinskog papira i belanceta. Belance dobro izlupajte viljuškom, pa u tu masu umačite četvrtaste komade novina i po dva zajedno stavljajte preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

Dvostruki celofan nakvašen alkoholom i pričvršćen gumicom oko tegle takođe je dobro rešenje za čuvanje zimnice.

Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebe čisto vinsko sirće i esencija.

Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste zimnice kao što su slatko i pekmez mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()