Jesen kuca na vrata
Iskusnim domaćicama nisu potrebni saveti za pravljenje zimnice i svake godine većina njih obogaćuje svoju svesku recepata i priprema nove đakonije.
Za one koje nameravaju prvi put da napune tegle i boce, evo malog vodiča.
Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.
Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a hranljivi sastojci propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje.
I namirnice i posude koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čiste. Najbolje je da se posude, tegle i boce za zimnicu dobro isperu toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suva i čista.
Za kuvanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.
Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle treba iskuvati pre upotrebe.
Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom jeste pomoću novinskog papira i belanceta. Belance dobro izlupajte viljuškom, pa u tu masu umačite četvrtaste komade novina i po dva zajedno stavljajte preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.
Dvostruki celofan nakvašen alkoholom i pričvršćen gumicom oko tegle takođe je dobro rešenje za čuvanje zimnice.
Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebe čisto vinsko sirće i esencija.
Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste zimnice kao što su slatko i pekmez mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.