Recept dana: Domaće njoke u paradajz sosu

Savršena ideja za današnji ručak

13.06.2023. 09:24
  • Podeli:
njoke yputube @recipe30-6488199f89348.webp Foto: Youtube/Printscreen/@recipe30

Kada pomislite na italijanske specijalitete, verovatno uglavnom pomislite na pice, špagete i lazanje.

Međutim, ono što se najčešće traži i naručuje, pored ovih gore navedenih, jesu njoke. 

Njoke su odlična zamena za krompir ili makarone, pa tako možete da ih jedete uz gulaš.

Ipak, osim što su savršen prilog, njoke su odlične i kao zasebno jelo, pa vam tako predlažemo da obavezno isprobate recept za domaće njoke u paradajz sosu.

Sastojci:

Za njoke:

  • 1 kg krompira 
  • 280 g brašna
  • 1 kašika soli
  • malo muskatnog oraščića
  • 2 žumanceta
  • maslinovo ulje

Za sos:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka
  • 570 ml paradajz sosa
  • 1 šaka bosiljka
  • 200 g mocarela sira
  • 55 g parmezana 

Priprema:

U šerpu stavite krompir sa korom, prelijte ga vrelom vodom i kuvajte ga sve dok ne omekša. Zatim ga procedite i ostavite oko 20 minuta da se ohladi. Nakon toga mu skinite koru, a zatim ga dobro ispasirajte.

Dodajte u njega prosejano brašno, so, muskatni oraščić i umućena žumanca. Sve sastojke sjedinite i umesite glatko testo.

Urolajte testo na pobrašnjenoj površini (u obliku tanke zmije), a zatim ga isecite na parčiće. Njoke možete da pritisnete viljuškom, pa ih kuvajte u ključaloj vodi, a kada budu isplivale na površinu, ostavite ih još minut-dva.

Zatim ih izvadite i ostavite ih da se osuše, pa ih prelijte sa nekoliko kapi ulja. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i ubacite cele čenove belog luka, a kada ulje bude dobilo zlatnu boju, bacite ga.

Sipajte paradajz sos, posolite, pobiberite i pospite seckanim bosiljkom. Kada sos bude krenuo da ključa, smanjite vatru i nastavite da kuvate još 10 minuta, uz povremeno mešanje.

Njoke dodajte u šerpu sa paradajz sosom i lagano promešajte. Nakon toga sipajte sos i njoke (pola količine) u tepsiju, pa pospite seckanom mocarelom i pospite parmezanom. Preko sipajte preostale njoke i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade 15 minuta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()