Recept dana: Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Oduševiće sve vaše ukućane i mirisom i ukusom

01.08.2023. 14:38
  • Podeli:
tortilje shutterstock-64c8fcbe081ae.webp Foto: Shutterstock

Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi. 

Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem retki mogu odoljeti jesu i popularne enčlade. 

A iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.

Varijanti za punjenje zaista je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enčilade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna.

U varijanti s piletinom i sirom sigurno ćete uživati.

Sastojci:

Za enčilade:

  • 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
  • 600 g pilećih prsa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 sveže crvene paprike srednje veličine
  • 1 luk srednje veličine
  • 300 g kukuruza iz konzerve
  • so
  • biber
  • čili
  • 200 g narendane gaude (ili drugog topivog sira)
  • sos za enčilade

Za sos:

  • 2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 velike kašike glatkog brašna
  • 400 ml bujona (mesnog ili povrtnog)
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so po ukusu

Priprema:

Prvo počnite da pripremate sos, slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrejte bijon u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrejte ulje. Dodajte brašno i mešajte dva minuta. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, beli luzk i origano pa mešajte još minut. Zatim pomalo dolevajte zagrijani bujon uz stalno mešanje kako biste razradili grudvice. Pootom ulijlte pasirani paradajz, posolite i pustite sos da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po ukusu.

Očistite i naseckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i proceđeni kukuruz, pa sve zajedno dinstajte desetak minuta, dok piletina ne bude kuvana.

Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dve pripremljenog sosa, piletine i malo narendanog sira, pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite ostatkom rendanog sira, a po želji ga možete i dodatno narendati. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()