Recept za baklavu: Dezert bez konkurencije

Miriše na bakinu kuhinju

28.03.2024. 14:03
  • Podeli:
Baklava shutterstock_1050507344-64f072c043d1f.webp Foto: Shutterstock

Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.

Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu

Za fil:

  • 150 g otopljenog margarina
  • 150 g oraha
  • malo cimeta
  • kašika i po šećera
Foto: Anadolija

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 g vode
  • 5 kašika meda
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika soka od pomorandže
     

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Od šećera, vode, meda, limunovog i pomorandžinog soka skuvajte jak sirup. U jednoj posudi sjedinite orahe, cimet, šećer sa otopljenim margarinom, da dobijete fil. Podelite fil na 3 dela. Kore podelite na 4 dela. Premažite svaku koru sa margarinom, pa ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ređajte kora fil pa tako sve dok ne utrošite sav materijal. Završite korom. Oštrim nožem isecite baklavu na rombove, pa je obilno poprskajte vodom. Pecite baklavu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da upije sok. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()