Recept za savršene lazanje: Slasne kao iz italijanskog restorana

Postaće omiljeno jelo cele porodice

Autor: Web UNA TV
19.02.2024. 19:05
  • Podeli:
background-8266544_1920-65d39085b77aa.webp Foto: Pixabay

Lazanje su klasično italijansko jelo koje oduševljava svojom sočnošću, bogatim ukusima i mirisom koji širi radost i čini svaki obrok posebnim. Priprema lazanja zahteva malo truda, ali je rezultat vredan svake minute utrošene u kuhinji. 

Ovaj recept za tradicionalne lazanje sa sosom od paradajza, sočnim mesom i prelivom od sira pružiće vam osećaj zadovoljstva i topline koji dolazi sa kuvanjem omiljenog jela kod kuće. Pratite korake ovog recepta i dopustite da vas očara neodoljiv spoj hrskavog testa, sočnog mesa i kremastog sira. Pripremite se za gozbu za vaše nepce i srce sa ovim ukusnim lazanjama.

Sastojci:

  • 250 g lazanja (najbolje su sveže, ali možete koristiti i suve)
  • 500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešavina)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 ml sosa od paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 g rikote sira
  • 200 g rendanog mozzarelle sira
  • 50 g parmezana, rendanog
  • Sveži bosiljak ili peršun za posipanje
  • So i biber po ukusu
Foto: Pixabay

Način pripreme:

U velikom loncu prokuvajte vodu i kuvajte lazanje prema uputstvima na pakovanju, ali skuvajte ih nešto kraće od navedenog vremena kako bi ostale al dente. Očedite ih i stavite na stranu. 

U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckani luk i beli luk, te pržite dok luk ne postane staklast.

Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite dok ne dobije smeđu boju, povremeno mešajući. Začinite solju i biberom po ukusu.
Kad je meso gotovo, dodajte sos od paradajza i dobro promešajte. Ostavite da se kuva nekoliko minuta dok se svi ukusi ne sjedine. Po potrebi dodajte više soli i bibera.

U posudi promešajte rikotu, polovinu mocarela sira i polovinu parmezana. Zagrejte rernu na 180°C. Uzmite vatrostalnu posudu za pečenje i na dno stavite tanak sloj sosa od paradajza. Zatim složite jedan sloj kuvanih lazanja preko sosa. Preko lazanja stavite deo mešavine sira, zatim dodajte sloj sosa od mesa. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa sosom od mesa na vrhu.

Foto: Pixabay

Na kraju pospite preostalim mocarele i parmezanom. Pokrijte posudu folijom i stavite je u rernu. Pecite oko 25-30 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok lazanje ne postanu zlatno smeđe boje.

Kad su lazanje gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade pre posluživanja. Pospite svežim bosiljkom ili peršunom pre posluživanja. Poslužite tople i uživajte u sočnom obroku koji će oduševiti vaše nepce i osvojiti srca vaših gostiju!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()