Rapsodija ukusa će vas oboriti s nogu
Iz bakine kuhinje vam donosimo tradicionalni recept za štrudlu sa makom.
Za testo:
Za fil:
Kvasac izmrvite u malo vode, dodati šečer kašičicu i izmešati. Ostaviti da zapeni. U vanglu sipati mleko, jaja, koricu limuna, rastopljen maslac i brašno, pa odozgo so.
Zamesiti glato testo i pokriti 30 minuta da naraste. Istresti na sto, podeliti na dva dela, pa oblikovati lopte i njih odmoriti pet minuta. U mleven mak dodati po želji šećer, može i malo plazme, pa sipati mleko i dobro zagrejati na ringli da se sjedini.
Razviti što tanje, premazati sa plovinom maka i uviti u rolnicu. Staviti u pleh obložen papirom. Tako i drugu. Pokriti da naraste 15 minuta i uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni.
Štrudlu premazati žumancetom, sa kašikom mleka i peći 50 minuta. Potpuno ohladiti pa seći. Baka kaže da je bolja sutradan, seče se kao kačkavalj.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.