Ručak koji obara sa nogu: Celo pile sa suvim šljivama, medom i senfom

Ovakva piletina će da vam se lepi za prste…

30.08.2025. 12:02
  • Podeli:
pečeno pile sa suvim šljivama, medom i senfom, uz prilog - krompir, šargarepa - profimedia-0970469912-68b27f46dbe23.webp Foto: Profimedia

Ovo jelo je prava simfonija ukusa - slatkoća suvih šljiva, pikantnost senfa i nežna karamel nota meda stapaju se u savršenu glazuru. Pile se peče dok ne dobije zlatnu koricu, a sokovi se pretvaraju u gusti, aromatični preliv.

Recept je jednostavan, ali efekatan, i ne traži egzotične sastojke. Najlepše od svega - miris koji se širi iz rerne stvara atmosferu doma i praznika.

Sastojci

Za pile:

  • 1 celo pile (oko 1,5 kg)
  • So, biber
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za glazuru:

  • 2 kašike meda
  • 1 kašika senfa (po mogućstvu blago ljutog)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica mlevene paprike (slatke)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izriban)

Za punjenje i prilog:

  • 150 gr suvih šljiva (bez koštica)
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • Malo maslinovog ulja, so, biber


Priprema

Pile operite, posolite i pobiberite spolja i iznutra. Suve šljive stavite u mlaku vodu da omekšaju 10 minuta, pa ih procedite.

U unutrašnjost pileta stavite šljive i nekoliko kolutova šargarepe.

Pomešajte sve sastojke za glazuru i premažite pile sa svih strana.

Povrće za prilog (luk, krompir, šargarepu) isecite na krupnije komade, začinite i rasporedite oko pileta u plehu. Prelijte sve sa malo maslinovog ulja i dodajte 100 ml vode ili bujona.

Pokrijte folijom i pecite na 190°C oko 60 minuta.

Skinite foliju, premažite pile još jednom glazurom i pecite još 20–30 minuta da se lepo zapeče.

Pošto će vam ostati limuna jer koristite samo jednu kašiku za glazuru, deo limuna možete da isečete na kolutove i poslužite uz krompir, šargarepu i luk koje ste rasporedili oko pileta.

Uz ovo jelo savršeno ide salata od rukole i jabuke, ili domaći kiseli kupus (kad mu je vreme). Ako ostane soka u plehu, procedite ga i poslužite kao preliv - to je tečni zlato ovog recepta.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()