Sačuvajte recept od zaborava: Prelivena pita sa mesom sa juga Srbije

Ovo morate probati

11.09.2023. 09:43
  • Podeli:
Pita sa mesom Bakina kuhinja-64fec13aa7bff.webp Foto: Bakina kuhinja

Danas vam iz bakine kuhinje donosimo savršenu domaću pitu sa mesom. Ovo tradicionalno jelo dolazi sa juga naše zemlje, a omiljeno je u gotovo svim domaćinsvima.

Potrebno je:

  • 350 gr mlevenog mesa
  • 2-3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina ili samo soli
  • mleveni biber
  • ulje za prženje
  • 500 gr tankih kora

 

Za preliv

  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 4 jaja
  • malo praška za peciva (po želji)
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Luk sitno iseckati i propržiti, pa dodati meso i dinstati oko 10 minuta. Dodati začin ili samo so, mleveni biber i još malo upržiti i skloniti sa vatre. 

U činiju sipati kiselu vodu, jogurt, ulje, po želji prašak za pecivo (po receptu ne ide) i sve izjednačiti. Jaja izmutiti malo mikserom.

Kore podeliti na tri dela (preporučljivo po sedam kora), a fil na dva dela. Podmazati pleh koji se ne lepi pa poredjati sedam kora tankih jednu preko druge, pa staviti pola mesa. Odozgo ponovo kore, pa meso i na kraju kore.

Iseći nožem na kocke, pa preliti jogurtom i kiselom vodom. Protresti pleh da siđe izmedju kora, pa preliti sa jajjima umućenim mikserom.

Poprskati malo uljem i peći na 220 stepeni, 10 minuta, smanjiti na 180 stepeni oko sat vremena ukupno. 

U videu u nastavku teksta možete detaljnije pogledati pripremu ove savršene pite sa mesom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()