Sprema se brzo i lako
Foto: ShutterstockMeđu raznovrsnim receptima za zimnicu, posebno mesto zauzima čuvena apetitka - tradicionalna salata juga Srbije. Njen izuzetan ukus i bogatstvo hranljivih sastojaka čine je ne samo delikatesom, već i pravim saveznikom zdravlja tokom sezone virusa.
Ova tradicionalna zimska salata od paradajza i paprika zahteva malo dužu pripremu od ajvara, ali je zbog svog bogatog ukusa nezaobilazna na zimskim trpezama. Apetitka nije samo ukusan prilog koji savršeno upotpunjuje gotovo svako jelo, već je prava vitaminska bomba. Zahvaljujući pažljivo biranim sastojcima, blagotvorno deluje na organizam i jača imunitet, što je posebno dragoceno u hladnijim mesecima.
Osim što osvaja ukusom, apetitka se ističe i bogatstvom korisnih sastojaka. Paradajz je prava riznica likopena, vitamina C i kalijuma, dok paprika obiluje beta-karotenom i još većim količinama vitamina C. Beli luk sadrži moćni alicin i mangan, a peršun donosi dozu vitamina K, gvožđa i dodatni C vitamin.

Paprike dobro operite, očistite od semenki i peteljki, pa naseckajte na kolutove. U velikoj šerpi zagrejte malo ulja, dodajte paprike i dinstajte ih na tihoj vatri oko 15 minuta, dok ne omekšaju.
U međuvremenu, operite paradajz, oljuštite koru i naseckajte ga na komadiće. Stavite ga u posebnu šerpu da se kuva 15–20 minuta, dok ne pusti sok i počne da se raspada. Dodajte u paradajz prethodno propržene paprike i kuvajte sve zajedno još 15 minuta.
Zatim ubacite sitno seckan beli luk i peršun, posolite po ukusu, dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta.
Dok je salata još vruća, sipajte je u vruće, sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se postepeno hladi, umotane u ćebe.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







