Otkrijte kako da napravite savršeni šam od belanaca
Foto: ShutterstockIako deluje jednostavno, mnogi greše u ključnim koracima pripreme šama od belanaca koje profesionalni poslastičari odavno smatraju zlatnim pravilima.
Da bi belanca dostigla maksimalnu čvrstinu, važno je ispoštovati nekoliko osnovnih pravila, a stručnjaci ističu da upravo sitnice prave najveću razliku.
Belanca moraju biti hladna
Svež i hladan belanac brže se steže i lakše dobija volumen.
Posuda mora biti potpuno suva i bez traga masnoće
Najbolje je koristiti metalnu ili staklenu posudu. I najmanja kap masti sprečiće formiranje čvrste pene.
Odvojite belanca bez ijedne kapljice žumanceta
Žumance će pokvariti teksturu i sprečiti dostizanje čvrstog vrha.

Umutite belanca najpre bez šećera
Počnite mućenje na srednjoj brzini dok se ne pojavi fina pena. Zatim pređite na veću brzinu.
Dodajte šećer postepeno, kašiku po kašiku
Ako se šećer doda odjednom, šam će postati težak i neće biti sjajan. Postepeno dodavanje čini ga stabilnim i glatkim.
Mutite dok ne dobijete čvrste, sjajne vrhove
Šam je spreman kad se formiraju stabilni vrhovi koji stoje uspravno i ne pomeraju se.
Dodajte malo soli ili par kapi limuna za stabilnost
Ovi sastojci pomažu belancima da se brže vežu i postanu čvršći.
Ovakav, pravilno pripremljen šam idealan je za puslice, kore za tortu, rolade, ali i za podizanje strukture mnogih kolača.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







