Tradicionalno jelo što 100 jezika govori
U središtu bogate kulinarske tradicije, riblji paprikaš predstavlja jedno od najukusnijih jela koje povezuje ljubitelje dobrog zalogaja širom sveta. Ovaj specifičan i sočan riblji specijalitet nosi u sebi mirisne note svežeg ulova i karakteristične arome paprike, stvarajući savršenu kombinaciju za nepce i dušu.
Priprema ribljeg paprikaša zahteva pažljiv odabir svežih sastojaka. Najčešće se koristi bela riba poput soma, smuđa ili šarana, a svežina ribe je ključna za postizanje najboljeg ukusa.
Sam proces pripreme ribljeg paprikaša je pravi ritual. Prvo, komadi ribe se pažljivo pripremaju, a zatim se proprže u vešto izabranoj mešavini crnog luk i paprike. Ova kombinacija aromatičnih sastojaka stvara osnovu za bogat i intenzivan ukus. Dodatak paradajza doprinosi kompleksnosti jela, pružajući mu sočnost i boju.
U nekim regionima, riblji paprikaš se tradicionalno sprema u posebnim posudama, poput kotlića ili zemljanih lonaca, na otvorenoj vatri. Ovaj način pripreme ne samo da doprinosi jedinstvenom ukusu jela, već i stvara nezaboravan doživljaj zajedničkog okupljanja i uživanja u hrani.
Služiti uz široke rezance, palentu li krompir.
Crni luk što sitnije iseckajte pa ga izdinstajte na vrelom ulju.
Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i sitno iseckajte, te ga dodajte u luk.
Ubacite i sitno iseckanu ljutu papričicu, lovorov list, paradajz pire i vino. Sve zajedno kuvajte oko pola sata.
Tečnosti treba da bude toliko da prekrije namirnice. Gustina ribljeg paprikaša je stvar ukusa. Ako volite ređi paprikaš, dodajte više vode (1 l) a za gušći, dovoljno je da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i luku.
Na kraju dodajte ribu isečenu na komade. Dodajte ostale začine i kuvajte još 20 minuta.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.