Supa od šampionja je sjajan izbor za veče
Kremaste supice su gastronomski sinonim za jesen. Savršeno su okrepljenje, a najbolja stvar je što ih možete obogatiti raznim zdravim dodacima. Ako obožavate da jedete pečurke, u nastavku potražite recept za aromatičnu mađarsku supu od šampinjona koja vas neće dugo zadržati u kuhinji.
Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.
Lekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sistema i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ako ih već imate kod kuće, bacite se na pipremu ukusne mađarske juhe od gljiva koja hrani dušu i telo.
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 800 g šampinjona (tanko narezanih)
- 4 šoljice supe
- 2 kašičice soja sosa
- 3 kašičice mlevene paprike
- 2 kašičice sušene mirođije
- 3/4 žličice crnog bibera
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1/2 kašičice mažurana
- 3 kašiice maslaca
- 1/3 šoljice brašna
- 2 šoljice mleka
- šoljica kisele pavlake
- kašičica limunovog soka
- 12 kašičica sveže, sitno naseckane mirođije
- 2 kašičice krupne morske soli
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i mešajte dok ne omekša, oko pet minuta. Ubacite šampione i promešajte. Nastavite kuvati dok šampioni ne omekšaju i otpuste vlagu, 8-10 minuta, redovno mešajući.
Dodajte mlevenu papriku, sušenu mirođiju, biber, majčinu dušicu, mažuran i soja sos. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, mešajući svakih pet minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.
Otopite maslac u velikoj šerpi na srednje niskoj temperaturi. Umešajte brašno, kašičicu po kašicu i nastavite mešati dok se smesa kuva još tri minute, navodi "CoverCelebrity". Postepeno dodajte mleko i nastavite kuvati nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne.
Ubacite pripremljene pečurke u mlečnu smesu i promešajte da se sve sjedini. Umešajte preostale sastojke i limunov sok. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko pet minuta. Maknite s vatre i pustite da malo ohladi. Umešajte kiselu pavlakue, so i svježu majčinu dušicu. Poslužite toplo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.