Pečeni čizkejk dolazi iz Poljske
Sernik, ili sirnjak, je pečeni čizkejk poreklom iz Poljske, sa sirom u glavnoj ulozi. Hrskave korice od keksa i maslaca, te bogatog kremastog fila od sira, ovaj desert predstavlja izvrstan balans ukusa i tekstura koji predstavlja pravi raj za nepca.
Sernik dolazi u raznim varijacijama, pa tako postoji onaj sa čokoladom, suvim ili svežim voćem, karamelom i drugim dodacima. Dobro ohlađen i poslužen uz kafu čini savršen gastronomski ugođaj. Zato iskoristite vikend da napravite ovaj ukusan čizkejk i fino se zasladite – detaljan recept sledi u nastavku:
Kora:
Fil:
2 kašike brašna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Pomešajte mleveni keks, otopljeni maslac i šećer. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. Utisnite smesu u dno podmazanog kalupa (prečnik oko 24 cm) i ravnomerno rasporedite.
U velikoj posudi, umutite sveži sir sa kiselom pavlakom, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom dok ne postane glatko. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog.Na kraju, dodajte brašno i sve dobro promešajte. Prelijte fil preko kore u kalupu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-50 minuta, dok fil ne postane čvrst i zlatnosmeđ odozgo. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne. Sernik možete poslužiti solo ili sa sladoledom, šlagom ili voćem, po želji. Uživajte u ovoj jednostavnoj, ali vrlo ukusnoj poslastici, prenosi Danas.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.