Da li ste ga već probali?
Foto: PixabayGastro trendovi ovog leta ukazuju na povratak ka sofisticiranim, aromatičnim ukusima koji kombinuju prirodne sastojke sa elementima aromaterapije. Upravo se zato sladoled od lavande i meda izdvojio kao neprikosnoveni favorit na jelovnicima poslastičarnica širom Evrope.
Ova neobična kombinacija, koja spaja umirujuću, cvetnu notu lavande sa bogatim, slatkastim tonovima meda, prvobitno je nastala u Provansi, ali je ove sezone postala pravi hit u Parizu, Rimu, Amsterdamu i Barseloni.
Ugledni kulinarski magazini navode da je ovaj ukus "idealna fuzija gastronomske inovacije i senzorne terapije".
Stručnjaci za ishranu ističu da lavanda ima prirodna umirujuća svojstva, dok med doprinosi balansu slatkoće i obezbeđuje bogatstvo antioksidanasa. U kombinaciji sa kvalitetnim mlekom ili biljnim alternativama, ovaj sladoled ne samo da prija nepcu, već i relaksira čula.

Posebno je zanimljivo što se lavanda više ne koristi isključivo u parfemskoj industriji, već sve češće ulazi u savremenu gastronomiju kao "funkcionalna aroma". Upravo to potvrđuju i redovi ispred poslastičarnica koje nude ovaj „wellness desert“, kako ga zovu trendseteri.
U Srbiji, pojedini zanatski proizvođači već eksperimentišu sa sličnim ukusima, kombinujući lavandu sa limunom, bosiljkom, pa čak i kozjim sirom, najavljujući da će ovakvi sladoledi biti dostupni i kod nas tokom jula i avgusta.
Ostaje da se vidi da li će se srpski potrošači privići na ovu cvetnu notu u dezertu — ali ako je suditi po evropskim standardima, leto 2025. biće u znaku lavande.
U manjoj šerpi zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sušenu lavandu i skinite sa vatre. Poklopite i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi lavanda otpustila aromu. Procedite pavlaku kroz sitno sito da bi se uklonili cvetovi lavande. Ohladite pavlaku u frižideru barem 1 sat (ili brže u zamrzivaču 15 minuta).
U ohlađenu pavlaku dodajte kondenzovano mleko, med, vanilu i prstohvat soli. Sve dobro umutiti mikserom dok se ne dobije penasta, gusta smesa (oko 5 minuta).

Smesu sipajte u posudu sa poklopcem ili kalup, pa je stavi u zamrzivač minimum 6 sati, idealno preko noći. Pre serviranja, izvadite sladoled 5–10 minuta ranije da omekša. Možete ga dekorisati listićima lavande, medom ili orasima.
Ako želite jaču aromu lavande, dodajte i nekoliko kapi prirodnog eteričnog ulja lavande za ishranu, ali veoma pažljivo – lavanda može lako dominirati.
Za vegansku verziju koristiti biljnu pavlaku i kondenzovano kokosovo mleko.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







