Sladoled od lavande i meda - gastro hit u svetu: Recept za poslasticu kojoj nećete odoleti

Da li ste ga već probali?

Autor: Web UNA TV
28.06.2025. 07:45
  • Podeli:
vafl sladoled pixabay poslastica-685ebdf27bd91.webp Foto: Pixabay

Gastro trendovi ovog leta ukazuju na povratak ka sofisticiranim, aromatičnim ukusima koji kombinuju prirodne sastojke sa elementima aromaterapije. Upravo se zato sladoled od lavande i meda izdvojio kao neprikosnoveni favorit na jelovnicima poslastičarnica širom Evrope.

Ova neobična kombinacija, koja spaja umirujuću, cvetnu notu lavande sa bogatim, slatkastim tonovima meda, prvobitno je nastala u Provansi, ali je ove sezone postala pravi hit u Parizu, Rimu, Amsterdamu i Barseloni. 

Ugledni kulinarski magazini navode da je ovaj ukus "idealna fuzija gastronomske inovacije i senzorne terapije".

Stručnjaci za ishranu ističu da lavanda ima prirodna umirujuća svojstva, dok med doprinosi balansu slatkoće i obezbeđuje bogatstvo antioksidanasa. U kombinaciji sa kvalitetnim mlekom ili biljnim alternativama, ovaj sladoled ne samo da prija nepcu, već i relaksira čula.

Posebno je zanimljivo što se lavanda više ne koristi isključivo u parfemskoj industriji, već sve češće ulazi u savremenu gastronomiju kao "funkcionalna aroma". Upravo to potvrđuju i redovi ispred poslastičarnica koje nude ovaj „wellness desert“, kako ga zovu trendseteri.

U Srbiji, pojedini zanatski proizvođači već eksperimentišu sa sličnim ukusima, kombinujući lavandu sa limunom, bosiljkom, pa čak i kozjim sirom, najavljujući da će ovakvi sladoledi biti dostupni i kod nas tokom jula i avgusta.

Ostaje da se vidi da li će se srpski potrošači privići na ovu cvetnu notu u dezertu — ali ako je suditi po evropskim standardima, leto 2025. biće u znaku lavande.

Recept

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake za šlag
  • 1 konzerva (oko 400 ml) kondenzovanog mleka (zaslađeno)
  • 2 kašike meda (po mogućstvu bagremovog ili livadskog)
  • 1 do 2 kašike sušene lavande (jestiva, organska)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

U manjoj šerpi zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sušenu lavandu i skinite sa vatre. Poklopite i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi lavanda otpustila aromu. Procedite pavlaku kroz sitno sito da bi se uklonili cvetovi lavande. Ohladite pavlaku u frižideru barem 1 sat (ili brže u zamrzivaču 15 minuta).

U ohlađenu pavlaku dodajte kondenzovano mleko, med, vanilu i prstohvat soli. Sve dobro umutiti mikserom dok se ne dobije penasta, gusta smesa (oko 5 minuta).

Smesu sipajte u posudu sa poklopcem ili kalup, pa je stavi u zamrzivač minimum 6 sati, idealno preko noći. Pre serviranja, izvadite sladoled 5–10 minuta ranije da omekša. Možete ga dekorisati listićima lavande, medom ili orasima.

Saveti

Ako želite jaču aromu lavande, dodajte i nekoliko kapi prirodnog eteričnog ulja lavande za ishranu, ali veoma pažljivo – lavanda može lako dominirati.

Za vegansku verziju koristiti biljnu pavlaku i kondenzovano kokosovo mleko.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()