Sočna prelivena fantazija: Jedan od najboljih posnih kolača iz bakine kuhinje

Tokom posnih dana ne treba da zaboravimo i na poslastice

08.12.2023. 08:32
  • Podeli:
kolač baka-6572c4aa8ab9c.webp Foto: Bakina kuhinja

Božićni post je u toku, sezona slava je počela, a bez posnih kolača gotovo je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu.

Zato vam danas donosimo recept za jedan od najboljih posnih kolača iz bakine kuhinje - sočan, mirisan, sa orasima i narandžom.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevene smokve
  • 100 g sećera
  • korica narandže
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za peciva
  • 50 ml ulja

Za preliv:

  • 200 g sećera
  • 1 pomorandža, po želji i limun
  • 200 ml vode
  • 1 vanilin sećer

Priprema:

U vanglu dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, dodati mlevene orahe, koricu narandže, rendane jabuke sa šećerom, smokve, sok, ulje i sve dobro izjednačiti.

Sipati u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni sat vremena, posle pola sata smanjiti na 180 stepeni.

U šerpicu staviti šećer i kriške naradnže ili limuna. Neka vri par minuta. Kolač prohlađen iseći na kocke.

Preliti ga prohlađenim sirupom. Kad upije služiti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()