Špagete ili kaskateli, pitanje je sad: Koji oblik testenine najbolje zadržava sos?

Izbor može da zavisi i od ličnih preferencija, ali ChatGPT je izneo svoj stav

21.01.2024. 19:15
  • Podeli:
pasta, jedenje, hrana, testenina, ručak, večera - shutterstock-65ad2b0c66b3e.webp Foto: Shutterstock

Pasta je odavno zaludela ceo svet. Tome je sigurno doprinela i činjenica da ima jednostavnu kombinaciju sastojaka i visoku nutritivnu vrednost. Dolazi u različitim oblicima, a svako ima svoju omiljenu vrstu koju najradije bira.

Ali, koji bi bio objektivno najbolji oblik da što bolje zadrži sos? MailOnline se za odgovor obratio ChatGPTu i došao je do nekih zanimljivih rezultata.

Kada je reč o zadržavanju sosa, kaskateli (cascatelli) se ističe kao najbolji oblik. U pitanju je relativno nova američka testenina koja ima zakrivljeni oblik i karakteristične nabore, posebno dizajnirane da efikasno zadrže sos.

Na drugom mestu su špageti, pene i pasta farfale (mašnice), pri čemu stručnjaci naglašavaju da izbor zavisi i od vrste sosa.

Dr Ema Beket, naučnica za hranu i ishranu sa Univerziteta u Njukaslu u Australiji, ističe da se kremasti sosovi obično bolje slažu sa širim, ravnijim oblicima testenine. Sa druge strane, blaži sosovi na bazi ulja idu uz duže tanke rezance ili izuvijane oblike. Šuplji oblici su pogodni za supe, blaže sosove ili pečena jela, dok veći oblici dobro idu sa bogatijim sosovima.

Kaskateli (cascatelli), što se otprilike prevodi kao "mali vodopadi", zahvaljujući svom jedinstvenom obliku sa ravnom, ali zakrivljenom trakom i nabranim ivicama sa obe strane, stvara "korito za sos". Ova inovacija je došla iz uma američkog podkastera za hranu Dana Pašmana, sa ciljem da efikasnije zadrži sos.

Špageti su se takođe istakli kao odlični za umotavanje i zadržavanje sosa, dok su druge vrste poput fetučini, pene i rigatoni takođe dobile visoke ocene.

U krajnjoj liniji, izbor testenine može zavisiti od ličnih preferencija, ali eksperimentisanje sa različitim oblicima može pomoći u otkrivanju savršene kombinacije sa omiljenim sosom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()