Specijaliteti iz bakine kuhinje: Dva recepta iz istog testa i ukus koji ćete zauvek pamtiti

Pravi porodični recept koji ćete čuvati i prenositi dalje

25.11.2025. 10:05
  • Podeli:
bakina kuhinja, krofna štrudla-69256bba75a17.webp Foto: Bakina kuhinja

Umesto da pravite samo jedno, iz ovog čudesnog testa napravite dve poslastice koje se jednako vole.

Naime, u pitanju su savršene, mekane penaste krofne koje se tope u ustima.A tu je i jedna od omiljenih poslastica sa dva punjenja koja miriše na detinjstvo. Baka Jela tvrdi da je glavna tajna u tome kako je testo napravljeno. 

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 20 gr  kvasca
  • 2 jaja
  • 500 gr brašna
  • Malo soli
  • Korica limuna
  • Oko 50 gr putera
  • Šećer (po želji za punjenje i za kvasac)

Priprema:

U malo toplog mleka dodajte kašičicu šećera i kvasac. Kada kvasac nadođe, sipajte ga u vanglicu sa ostatkom mleka. Dodajte jaja, polako dodajte brašno, malo soli, koricu limuna i omekšali puter, pa sve fino izmešajte. Ostavite testo 20 minuta da naraste. Kada naraste, podelite ga na delove.

Prvi deo (krofne): Deo testa podelite na loptice od 100 grama. Svaku krofnu oblikujte u loptu i ostavite da ponovo porastu. Kada su porasle, spuštajte ih u ulje da porumene sa obe strane. Vadite ih i pospite šećerom u prahu i vanilinim šećerom.

Drugi deo (štrudla): Uzmite dva dela testa, po 100 gr svaki. Prvi deo tanko razvucite i premažite mlevenim orasima u koje ste dodali malo suvog grožđa, mleka i šećer po želji.

Drugi deo takođe tanko razvucite i premažite mlevenim makom i suvim grožđem uz dodatak mleka i šećera po želji. Stavite koru sa orasima na dno, a preko nje koru sa makom i uvijte u jednu veliku štruglu. Ostavite da raste 30 minuta, pa pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()