Izuzetno je kremast, ali i kaloričan, priprema se oko 90 minuta
Kasato (cassato) je poznati sicilijanski kolač koji se pravi od rikota sira i ukrašava marcipanom i voćem. Ipak, od kada je napustio svoju domovinu, pojavile su se njegove varijacije.
Američki kolač istog imena zapravo je sunđerasti biskvit natopljen rumom, ukrašen voćem i ulupanom pavlakom. Još jedna popularna verzija je napolitanski kasato ili harlekin kolač: troslojni sladoled, veoma sličan indijskom kasatu – koji je takođe sladoled.
Najčešće, jedan sloj je čokolada, drugi su pistaći ili kikiriki – a treći je uvek liker ili rum sa ušećeranim ili kandiranim voćem, ili pak samo sladoled od jagode.
Neke verzije imaju biskvitnu koru, a neke ne. Ovaj recept podrazumeva kasato koji je samo sladoled, bez kore.
Pravljen je od koncentrisanih sastojaka (ušpinovan šećer, pavlaka i kondenzovano mleko), pa i bez mašine za sladoled i mešanja tokom zamrzavnaja, neće doći do stvaranja kristala leda.
Izuzetno je kremast, ali i kaloričan.
Za ovaj recept potrebno je napraviti kondenzovano mleko. Ono se pravi tako što se mleko kuva na umerenoj temperaturi dok se masa ne prepolovi. Dakle, od 300 ml mleka, trebalo bi da dobijete 150 ml koje nakon toga koristite u receptu. Ako vam se ne kuva, možete kao zamenu da uzmete 150 ml neutralne pavlake sa 20% mlečne masti.
Skuvajte gust sirup od 200 g šećera i pola šoljice vode, pa ga prohladite. U jednoj šerpici umutite žumanca, a u drugoj kuvajte 150 g kondenzovanog mleka, da počne da vri. Prespite mleko u šerpicu u kojoj su žumanca uz stalno mešanje mikserom. Zatim jaja i mleko stavite na ringlu, mešajte mikserom ili žicom.
Kad smesa provri, kuvajte još malo (30-35 sekundi). Neka se prohladi.
U prvi deo, koji će biti dole, stavite rastopljenu čokoladu i seckane praline s kikirikijem. U drugi deo dodajte seckane pistaće i, po želji, malo matcha čaja ili zelene prehrambene boje.
U treći sloj dodajte rum i seckano crveno voće.
Ostavite sva tri sladoleda u frižideru da se dobro ohlade, a kalup u kom će se zamrzavati sladoled, ukoliko želite, obložite papirom za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se zaledi. Dobro je da se sladoled brzo hladi!
Sipajte prvi sloj (čokoladni) i ostavite ga u zamrzivaču dok se ne stegne. Drugi sloj sipajte preko prvog tek kada je ovaj zaleđen – isto ćete uraditi i sa trećim slojem, i on se sipa tek kad se zaledi drugi sloj. Najbolje je ostaviti preko noći i služite sutradan.
Idealan ukras je ulupana slatka pavlaka pomešana sa listićima sveže mente.
Za kasato je idealno da se koristi manji kalup za hleb i da se nekon zamrzavanja seče na kriške – ali nećete pogrešiti ni ako koristite okrugli kalup ili manje modle za individualne porcije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.