Sremuš je odličan za pesto, salate, supe, namaze
Foto: ShutterstockDolaskom proleća počinje sezona sremuša – samonikle biljke koja uglavnom raste u močvarnim šumama, a koja je poznata i kao divlji ili medveđi luk. Osim što je jako zdrava, ova namirnica ima i karakterističan aromatičan ukus, pa je kao takva odlična za pripremu raznih zanimljivih jela.
Sremuš je odličan za pesto, salate, supe, namaze - samo birajte.
Možete ga koristiti za pripremu salata, supa, sosova, pesta ili kao začin za sir i namaze. Najbolje je jesti ga svežeg i ne preporučuje se sušenje, jer na taj način gubi lekovita svojstva. Možete ga zamrznuti, ali je najbolje da ga stavite u ulje ako ga duže držite. Posle mesec dana iseckane listove sremuša procedite, a aromatično ulje od njega koriste u salatama, uz špargle i druga jela, piše Miss7.
Sremuš ima otrovne dvojnike – mrazovac, čemeriku i đurđevak. Izgledaju slično, ali imaju drugačiji miris. Mrazovac raste samo u jesen na livadama, kao i đurđevak koji ima kožnatije listove.
Sremuš možete iseckati i dodati u razna variva. Pored toga, on će dati posebnu aromu pečenom mesu i povrću, a jedan od najjednostavnijih načina da ga iskoristite jeste da ga sitno iseckate, pomešate sa sirom i koristite kao fil za pite, proje, gibanice i kiševe.
Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj prolećnoj namirnici.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







