Stari i zaboravljeni recept: Kvrguša sa pilećim batacima i sočnim prelivom

Po ukusu je slična irskoj pilećoj piti

28.02.2023. 11:05
  • Podeli:
Pita (1)-63ea4495bd627.webp Foto: Pixabay

Kvrguša je nepravedno zaboravljeno jelo koje treba da spremite – obavezno. Kvrguša je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. 

Ona predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zbog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša.

Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.

Potrebno je

  • 3 pileća bataka
  • 3 kašike brašna
  • 2 jaja
  • čaša mleka
  • čaša jogurta
  • kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 grama slanine
  • 50 grama kačkavalja
  • 1 kisela pavlaka
  • prstohvat peršuna

 

Priprema

Batak malo ipeći u tiganju. Napraviti masu od brašna, jaja, mleka, jogurta, malo soli i praška za pecivo. Dodati i malo slaninice. Masu sipati u pleh, dodati prethodno pripremljene batake, prekriti alu folijom i ubaciti u rernu na 20 minuta. 

Napraviti masu za prelivanje od sitno rendanog kačkavalja, jaja i kisele pavlake. Sve sjediniti.

Izvaditi kvrgušu iz rerne, preliti prethodno napravljenom masom i vratiti u rernu na još desetak minuta. 

Radi dekoracije, dodati peršun na kraju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()