Tradicionalni kremasti dezert za sve svečanosti: Boem torta iz bakine kuhinje

Čest izbor za svadbe i veselja

04.11.2023. 09:29
  • Podeli:
bakina kuhinja-65460001e90d8.webp Foto: bakina kuhinja

Danas vam iz bakine kuhinje donosimo boem tortu, kraljicu svečanosti, jednu od starinskih tradicionalnih najfinijih kremastih torti.

Potrebno za četiri biskvit kore:

  • 10 belanaca
  • 100 gr šećera
  • 100 gr čokolade u prahu (može Neskvik)
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 100 gr brašna

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 gr šećera
  • 10 žumanaca
  • 2 pudinga od vanile ili toliko brašna
  • 150 -200 gr maslaca ili margarina
  • Malo ml. oraha za posipanje

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe, brašno, Neskvik ili ml. čokoladu. Može i 2-3 kašike kakaa. Sve izjednačiti i podeliti na dva dela.

Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom pa pola testa razvući na celi pleh i peći na 180 stepeni C 15 minuta. 

Preseći na pola. Tako ispeći i drugu koru. Staviti jednu preko druge i pokriti krpom da se ne suše. U mleko staviti šećer, može i vanilin šećer.

Dodati mleka malo u deset žumanaca, pa dodati puding i sve žicom izmešati i zakuvati u mleko. Pokriti folijom i ohladiti. Maslac umutiti sa 2-3 kašike šećera u prahu pa izjednačiti mikserom sa pudingom. 

Izvrnutu dugački poslužavnik naopako pa staviti prvu koricu i premazati četvrtinom krema, staviti drugu, treću, pa četvrtu koricu i sve ih premazati kao i odozgo pa posuti mlevenim orasima. Može i glazura od čokolade. Ostaviti u frižider tri sata ili preko noći.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()