U susret praznicima: Ovako možete napraviti uskršnje piliće i zeke od testa

Lako je, a rezultat izaziva sreću među svim ukućanima

13.04.2023. 10:53
  • Podeli:
Zečići-6437bc3acbdf0.webp Foto: Instagram Printscreen / za.svaciji.ukus

Za nekoliko dana, tačnije u nedelju 16. aprila proslavljamo pravoslavni Uskrs, a osim šarenih jaja, salata, bogatog predjela, pečenja i slatkiša, mame obično vole da pripreme đakonije od testa koje će se svideti mališanima.

Uskršnja trpeza donosi i otvara pregršt kreativnih mogućnosti, a na mrežama možete naći i mnogo ideja koje će oduševiti veliku i malu decu.

Budući da su simbol uskršnjih praznika koke, pilići i zeke, našli smo neke ideje kako da ih napravite od testa.

Iako ne deluje tako, uopšte se ne prave teško, a garantovano neće ostati neprimećeni.

Sastojci

- 1 kg brašna

- 600 ml vode

- 1 kašičica soli

- 1 kesica suvog kvasca

- 1 kašičica šećera

- 100 ml ulja

- biber u zrnu

Priprema

U toplu vodu dodati kesicu kvasca i kašičicu šećera i ostaviti 10-12 minuta da se aktivira.

Zatim umesiti testo tako što ćete pomešati brašno sa smesom od kvasca, preostalom vodom, uljem i kašičicom soli. Ostavite jedan sat da nadođe.

Testo nakon sat vremena testo podeliti na 12 većih delova (možete i na više delova, ako hoćete više manjih pilića - u videou stoji na 22 dela, ispravno je na 12) od kojih pravite loptice, a zatim svaku lopticu rastanjite, pa pravite piliće kao što je prikazano na snimku.

Uz pomoć zrna bibera pravite oči, rep malo istanjite, a rukama napravite kljun.
Piliće premažite jajetom i pecite na 180 stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Kako da napravite zečiće od lisnatog testa?

 

Za testo za četiri zeca:

- 250 g brašna

- 100 ml mleka

- 5 g kvasca + kašičica šećera

- 2 žumanca

- 100 g margarina ili putera (hladnog)

- korica limuna(po želji)

- so i zrna bibera za okice

- možete koristiti i kupovno lisnato testo

- 4 jajeta

Priprema

U toplo mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.

Skuvajte 4 jajeta i ostaviti ih da se hlade.

Umesite testo od svih sastojaka. Izrendajte margarin ili puter i takav se dodaje u testo - mora da bude hladan.

Odmah razvucite testo oklagijom (ukoliko razvučete tanje, zeke će biti hrskave, kao krekeri, u suprotnom će biti bucmaste i mekanije) i na osnovu papira u obliku zeca isecite testo.

Na zekin stomak staviti jaje koje se ohladilo, preklopiti mu malo čvršće rukice i premažite ga mešavinom jednog jajeta i 2 kašike mleka. Od zrna bibera napraviti oči.

Ostaviti ih 10 minuta da nadođu, a onda ubacite u rernu na 190 stepeni i pecite dok ne porumene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()