Duplo jeftiniji nego u marketu i još ukusniji
Popularnost pesto sosa ne prestaje da raste iz godine u godinu, a danas spada u najomiljenije priloge italijanske kuhinje.
Potiče iz Italije, a ime je dobio od glagola pestare, što znači "lupati" i "drobiti" jer su nekada svi sastojci za pesto sos mrvljeni u mramornom avanu.
Pravi od listova bosiljka, tvrdog sira, belog luka i pinjola, uz obavezno maslinovo ulje, a proteklih godina je na ceni i crveni pesto sos, odnosno verzija od pečenih crvenih paprika.
Možete ga poslužiti uz testeninu, kuvani ili pečeni krompir, pirinač, zatim kao umak za grilovano povrće, uz pečeno meso ili kao namaz.
Kako se pravi domaći pesto sos?
Propržite pinjole bez ulja, pa ih izvadite. Potom u isti tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propžite sitno seckan beli luk, pa sklonite sa strane. Narendajte limun i iscedite ga za sok. U blender ubacite pinjole, beli luk, sir i bosiljak, rendanu koru limuna i limunov sok, prenosi Glossy.
Oprezno dodajte malo po malo maslinovog ulja, dok ne postignete željenu konzistenciju sosa.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.