Slatka i osvežavajuća poslastica
Vremenske prilike koje nas prate ovih dana, konstantno nam stvaraju potrebu za osveženjem. Bilo da je u pitanju hrana ili piće.
S obzirom da je sezona u toku, osvežavajuća voćna torta sa jagodama čiji vam recept donosimo idealno je rešenje za vas.
Uživaćete u svakom zalogaju.
Odvojiti belanca od žumanaca, mutiti belanca i u njih dodavati postepeno šećer. Umutiti da bude gust i čvrst šam, zatim dodati kakao prah, keks i lešnike. Polako izmešati kašikom sastojke da se ne poremeti struktura smese. Nakon toga izliti smesu u kalup i peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Potrebno je napraviti dve kore za tortu.
U 2 decilitra mleka razmutiti 3 pudinga, 2 kašike brašna i 10 žumanaca. Potrebno je sve dobro umešati tako da ne bude grudvica u smesi. Ostatak mleka, 8 decilitara i 150 grama kristal šećera staviti u šerpu da prokuva na visokoj temperaturi. Mešati mleko da se šećer istopi i ne zagori. Kada mleko prokuva, smanjiti upola temperaturu i tada u mleko dodati umešanu smesu (žumanca, puding, brašno). Mešati dok se fil ne zgusne i dobije kremastu teksturu. Skloniti sa ringle, prekriti da ne dobije koricu i ostaviti da se ohladi. Kada se smesa ohladi, umutiti 250 grama istopljenog margarina i 50 grama šećera u prahu, zatim u to dodati ohlađenu smesu i sve umutiti da se sjedini i postane kompaktan fil. Umutiti 100 mililitara slatke pavlake i dodati u prethodno napravljen fil, izmešati kašikom da se sjedini.
Za drugi fil umutite 400 mililitara slatke pavlake.
500 grama jagoda iseći na polovine, a 100 grama ostaviti za dekoraciju, a krem šlag sa vodom umutiti dok ne postane čvrst. Jednu koru staviti na tacnu, na nju staviti vanila fil. Na vanila fil ređati sveže jagode, a preko njih staviti ceo pavlaka fil.
Zatim staviti drugu koru, preko nje vanila fil i preko njega umućen krem šlag kojim je potrebno obraditi i prekriti celu površinu torte. Ukrasiti preostalim jagodama, a možete dodati i neku drugu vrstu voća, kao i komadiće čokolade za dekoraciju.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.