U vreme posta domaćice se dovijaju da naprave posna jela koja neće nimalo zaostajati za mrsnim i ukusnim specijalitetima
Zato je osmišljena čak i posna verzija majoneza, čija je osnova skrob - odnosno kuvani krompir. Skrob omogućava da namaz bude gust poput paštete, ulje popravlja teksturu, a ostali dodaci poput jabukovog sirćeta, soli, bibera i senfa su zaduženi za poboljšanje ukusa. Već postoje razni recepti za posni majonez, a njihova prednost je u tome što ćete ga spremiti prosto i brzo, a po ukusu nimalo ne zaostaju za standardnim majonezom s jajima.
Budući da je vereme slava i praznika, majonez će vam i ove zime biti potreban za salate i slane torte, a evo tri načina da ga pripremite dok se odričete od hrane životnjiskog porekla. pravite posnu rusku salatu ili pak neku drugu salatu koju ćete preliti ili povezati.
Krompir skuvajte u ljusci, ohladite ga, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.