Posnom večerom za Badnje veče završava se veliki božićni post
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka.
Uveče se porodica okuplja za posnom trpezom, a ovih šest jela najčešća su na tradicionalnoj predbožićnoj posnoj trpezu, kojom se istovremeno u završava božićni post.
Bilo na roštilju, tiganju, ili u rerni, riba je nezamenljiva na posnoj trpezi. Pijani šaran i fileti pastrmke spadaju u neka od najčešće pripremanih jela.
Uz ribu se, pored ostalih salata, najčešće jede krompir salata – bareni krompir isečen na kolutove sa crnim lukom, začinjen solju, biberom i sirćetom.
Pasulj pripreman kao prebranac domaćice služe u zemljanim posudama. Da biste ga pripremili treba da, pored pasulja, nabavite ulje, crni i beli luk, lorber, alevu papriku, biber i so, podseća RTS.
Kupus možete sami ukiseliti ili ga kupiti u radnji. Ne zaboravite da ga pospete alevom paprikom, a ko voli neka mu doda i isečenog crnog luka.
Kao ni za ostala jela, ni priprema posne pogače ne zahteva mnogo sastojaka, koje najverovatnije već sve imate u kuhinji: brašno, kvasac, ulje, so i šećer.
Na stolu se uvek poslužuju orasi, suve šljive, kajsije i smokve, a pita sa orasima, sa suvim grožđem i limunom bi još više mogla da obraduje vaše ukućane.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.