Voćni vrtlog sa hrskavom koricom: Bakin kolač sa brusnicom kom niko neće odoleti

Obožavaćete ga

16.05.2024. 09:59
  • Podeli:
voćni vrtlog, kolač, bakina kuhinja 1-6645bc5dabc3e.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za prelep voćni vrtlog sa hrskavom koricom koja sakriva slatku enigmu u svakom zalogaju.

Potrebno je:

  • 15 gr kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • korica limuna
  • 50 gr maslaca
  • 4 lončeta brašna /lonče od 200 gr/
  • malo maslaca za premazivanje
  • 50 gr brusnice
  • 50 gr suvog grožđa
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U lončić izmrviti kvasac u mlako mleko i ostaviti da stoji dok ne zapeni. U drugoj vanglici, umešati jaja, koricu limuna i šećer.

Spojiti smesu kvasca sa smesom jaja i dobro promišati. Postepeno dodavati brašno mokrim sastojcima i mešati dok se ne formira meko testo. Mešati testo na lako posutoj površini nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično.

Staviti testo u podmazanu vanglu, prekriti folijom za pecivo i ostaviti da naraste na toplom mestu 30 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Podmazati dva manja okrugla pleha za pečenje.

Na lako posutoj površini, razvaljati testo u veliki pravougaonik. Ravnomerno rasporediti rastopljeni ili omekšani maslac preko testa. U maloj šerpici, pomešati sušene brusnice i sušeno grožđe. Preliti toplom vodom 5 minuta, zatim procediti i osušiti. Posuti brusnice i sušeno grožđe preko testa.

Foto: Bakina kuhinja

Počevši od duže ivice, čvrsto umotati testo u rolnu. Prepoloviti rolnu po dužini. Uzeti jednu polovinu i nežno je iskrenite da napravite spiralni oblik, sa sečenom stranom okrenutom prema napolju. Saviti kraj prema dole kako biste napravili kružni oblik.

Ponoviti sa drugom polovinom testa. Staviti oblikovane spirale testa u podmazane kalupice za veći mafine. Prekriti kalupice folijom za pecivo i ostaviti testo da skine još 15 minuta. Premažite testa žumancetom. Pecite na 180 stepeni C 5 minuta. Posuti prah šećerom zamirisan vanilom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()