Za dobar početak dana: Ukusna palenta sa parmezanom i rukolom

Jedite dok je toplo

16.11.2023. 07:45
  • Podeli:
palenta doručak pixabay-6554d4f157fa7.webp Foto: Pixabay

Palenta je nezamenljivi deo italijanske kuhinje. Reč je o rustičnom jelu koje se sastoji od kuvane kukuruzne krupice pomešane sa različitim sosevima na bazi paradajza, mesom i sirom.

Nekada se palenta jela sa pavlakom, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti, na mleku ili s belom kafom.

A mi vam danas donosimo recept idealan za doručak - palentu sa parmezanom i rukolom.

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 100 g palente
  • soli
  • biber
  • kockica putera/maslaca
  • šaka parmezana
  • 100 g slanine
  • 1 šaka rukole
  • otprilike 2 - 3 kašika/e mariniranih pečurki
  • čeri paradajz
  • maslinovo ulje
  • beli luk (granule)
  • balzamiko sirće
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat šećera

Priprema:

Čeri paradajz izbockajte na par mesta, prelijte maslinovim uljem, posolite, poprskajte sa balzamiko sirćetom i pecite u rerni oko 15 min na 170 stepeni. Po želji možete dodati i granule belog luka i prstohvat šećera.

Isecekajte 100 g slanine na kockice i dobro je propržite. Dok se ona prži, narendajte parmezan.

U 400 ml provrele i posoljene vode sipajte 100 g palente i uz stalno mućenje je kuvajte oko dva minuta na umerenoj vatri.

Dodajte kockicu putera, izrendani parmezan i sve dobro sjedinite.

Palentu sipajte u tanjir, a zatim i prepečenu slaninicu, rukolu, marinirane pečurke, narendani parmezan i na kraju pečeni cherry paradajz.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()