Zamislite da ste u restoranu na obali mora: Recept za punjene lignje

Brzo i lako se pripremaju

31.03.2024. 09:46
  • Podeli:
lignje-660914a537403.webp Foto: Pixabay

Lignje punjene pirinčem i začinima predstavljaju pravo kulinarsko bogatstvo koje spaja jednostavnost pripreme s bogatstvom ukusa i nutritivnih vrednosti. Ovaj recept je savršen izbor za sve one koji traže zdravu, ali istovremeno ukusnu alternativu u svom obroku, nudeći jedinstven spoj morskih plodova i biljnih sastojaka. Brzo i lako se priprema, što ga čini idealnim izborom za brzinski ručak ili sofisticiranu večeru, kada želite da impresionirate svoje goste bez provedenih sati u kuhinji.

Lignje su poznate po svojoj niskoj kalorijskoj vrednosti i visokom sadržaju proteina, što ih čini odličnim izborom za održavanje zdrave ishrane i forme. Pirinač, sa druge strane, dodaje obroku energetsku vrednost i bogat je izvor složenih ugljenih hidrata, koji obezbeđuju duže osećanje sitosti.

Pored toga, kombinacija lignji i pirinča sa bogatstvom začina čini ovo jelo izuzetno fleksibilnim u pogledu prilagođavanja ličnim ukusima i potrebama. Bilo da preferirate pikantnije note ili nežnije, aromatičnije ukuse, možete lako modifikovati recept dodavanjem različitih začina i bilja.

Sastojci:

  • 800 g krupnijih očišćenih lignji s kracima
  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 100 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 120 g pirinča
  • 150 ml belog vina
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 100 g crnog luka
  • 1/2 kašičice mlevene slatke crvene paprike
  • 1 grančica ruzmarina
  • so, biber

Priprema:

Operite i osušite lignje, a krake iseckajte.

Na maslinovom ulju propržiti iseckan crni luk, dodajte izgnječeni beli luk i karanfilić.

Kratko propržite, dodajte pirinač, mlevenu papriku i dinstajte 10 minuta uz dolivanje 100 ml vina i vode. Pirinač treba da bude dopola kuvan.

Pred kraj umešajte peršun, seckani ruzmarin, so i biber.

Ostavite fil da se malo ohladi, pa njime filujte lignje i zatvorite ih čačkalicama.

Ređajte ih u podmazan pleh, ulijte ostatak vina i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 °C.

Pečene lignje poslužite sa pečenim krompirom i salatom po želji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()