Malo šećera, kora od lubenice i soda bikarbona, biće dovoljno da napravite ovo sjajno slatko.
Slatko od lubenice se ustvari ne pravi od unutrašnjeg, roze dela, već od očišćene kore. Potrebno je da isečete koru na manje delove, ali i skinete zeleni deo.
U posebnu posudu sipajte kafenu kašičicu sode bikarbone i razblažite vodom, pa sipajte u činiju sa korama, da ih voda u potpunosti prekrije.
Prekriti činiju i ostaviti u frižideru minimum 6 sati ili preko noći.
Nakon toga, ocediti kore i isprati pod mlazom vode, nekoliko puta, kako bi isprali sodu bikarbonu. U dublji tiganj ili šerpicu sipati šolju vode, dve šolje belog šećera i pola šolje braon šećera, uključiti na srednju vatru i mešati. Cimet možete dodati po želji.
Staviti lubenice u šerpicu i pojačati malo temperaturu, dok se sve lepo sjedini, pa ponovo smanjiti i ostaviti da se krčka oko 40 minuta (nekad i više), ali je potrebno mešati s vremena na vreme, na 5 do 10 minuta. Pred kraj kuvanja, ukoliko želite da vam slatko bude gušće, iscedite malo limete ili limuna, kuvajte još malo i to je to.
Prebacite slatko u staklene tegle i držite u frižideru. Može da se koristi 3 nedelje, do mesec dana, prenosi Telegraf.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.