S kakaom i narandžom ili oni sa đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave poslastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije
Miris sveže pečenih keksića nezaobilazan je deo praznika. Opojne arome đumbira, narandže i kakaa velike vraćaju u detinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i deca mogu napraviti zajedno.
Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorka bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne praznične zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su, jer Petra itekako mora paziti šta jede.
Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Kronove bolesti, hroničnom upalnom bolešću probavnog sistema od koje samo u Evropi boluje oko 1,4 miliona ljudi.
Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja na blogu objavljuje recepte, savete i reportaže želeći da pokaže kako se, uprkos dijagnozi, sa Kronovom bolešću može kvalitetno živeti.
Kuvanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvoipo godišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.
· 130 g glatkog brašna
· 15 g organskog kakaa
· korica pola narandže
· 115 g maslaca
· 50 g smeđeg šećera
· 1 jaje
· 1 vanilin šećer
· prstohvat soli
· 1/2 praška za pecivo
Mikserom promešajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i narendanu koricu narandže i
ponovno pomešajte.
U posebnoj posudi prosejte brašno i dodajte suve sastojke. Suve sastojke dodajte pripremljenoj smesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomešajte.
Ako mislite da vam je smesa premekana, posipajte malo brašna i zagladite smesu rukama. Ostavite je u frižideru na sat i po. Pre oblikovanja izvadite je iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi testo malo otpustilo.
Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, sedam do osam minuta.
· 110 g maslaca
· 80 g smeđeg šećera
· 1 – 2 kašičice đumbira u prahu
· ½ kašičice cimeta
· ½ žličice sode bikarbone
· 120 ml meda
· 1 jaje
· 310 g glatkog brašna
· 1 žličica bio kakaa
Miksajte maslac mikserom dok ne postane penast. Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite mešati dok se sastojci ne povežu. Zatim umešajte med i jaje te dodajte brašno i kakao.
Nastavite mešati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smesu. Smesa će biti jako mekana te je razdelite na dva dela, obmotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na dva, tri sata da se odmori.
Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo i modlicama formirajte oblike koje želite.
Ako vam se testo lepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama. Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za keks gde mogu stajati čak i nekoliko nedelja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.