Za ovo jelo ključan je postupak
Nekoliko koraka potrebno je da bi nam rižoto ispao savršen kao da smo kuvarska zvezda, a ipak u tih nekoliko koraka pogrešimo. Napraviti dobar rižoto nije tako lako. Pirinač zna da bude previše kašast, jelo neovoljno kremasto ili ukus bezličan.
Ali nije stvar samo u sastojcima, postupak je ključan. Zato, da za početak prekinemo večnu raspravu: rižoto treba stalno mešati ili ga ne mešati uopšte kad voda provri?
1. Koristite pravu vrstu pirinča
Vrlo važno: nikad nemojte koristiti bilo koji pirinač za rižoto.
Sorte pirinča koje se tradicionalno koriste za rižoto (vialone nano i arborio) imaju poseban skrobni premaz koji čini jelo kremastim kad se kuva i meša. Zato pirinač nikada ne smete ispirati pre kuvanja jer ćete isprati esencijalni skrob. Na mnogim pakovanjima pirinča piše i koja joj je namena. Ako ne znate ime pravih sorti, birajte onu na kojoj je naznaženo da je baš za pripremu rižota.
2. Deglazirajte ga vinom
Čak i za recepte koji to ne zahtevaju, uvek dodajte malu količinu belog vina. To rižotu daje jedinstvenu aromu i čini da tvoja kuhinja divno miriše.
3. Mešajte, mešajte
I evo večnog pitanja – mešati rižoto ili ne? Neki se kunu da im rižoto najbolje uspe na način da jednom kad voda provri, smanje temperaturu, poklope pirinač i više ga ne diraju. Drugi da ga stalno treba mešati i podlevati. Evo istine: rižoto postaje posebno kremast samo stalnim mešanjem. Ono omogućuje da pirinač otpusti skrob i zgusne umak. Iako ovo može biti dugotrajno, na kraju će se isplatiti.
4. Nemojte prekuvati pirinač
Pirinač bi trebalo ravnomerno da se krčka u vodi, ali ne sme previše kipeti. Pregrejana voda brzo isparava iz posude i pirinač ne upije dovoljno ukusa. Rižotu treba više vremena da se kuva, ali stvara više arome i ukusa. Takođe, rižoto je bolje stalno pomalo podlevati umesto da svu količinu vode ulijete odjednom. Zašto?Ako stavite previše vode, moraćete kuvati dok ona ne ispari, a tako možda prekuvate pirinač. Zato sve vreme podlevajte, mešajte, podlevajte, mešajte.
5. Pronađi pravu temperaturu
Je li tvoj rižoto spreman i miriše li božanstveno? Da biste jelo doveli do nivoa najboljih talijanskih restorana, možete umešati malo maslaca. Ili pirea od namirnice koja prevladava u rižotu. Na primer, za rižoto od špargli idealan je pire od špargli s maslinovim uljem. Ili se možete odlučiti za šaku parmezana, koji rižoto čini još kremastijim.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.