Poreklom su iz Mađarske i tradicionalno se pripremaju u svečanim prilikama
Žerbo kocke su kolači sa dugom tradicijom. Njihova velika prednost je da su mekši ako duže stoje, pa se mogu napraviti i nekoliko dana ranije.
U većoj činiji umutite posni margarin, šećer u prahu i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta.. Dodajte vodu i dobro promešajte.Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima. Zamesite testo i podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite na veličinu pleha koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kore pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta, dok ne porumene.Dok se kore peku pripremiti fil. U šerpu stavite šećer i vodu i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Dodajte mlevene orahe i kuvajte još nekoliko minuta. Na jednu od ohlađenih kora naneti fil, a preko fila staviti drugu koru i ponoviti postupak.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi da se fil stvrdne. Kada se kolač ohladi možete ga posuti šećerom u prahu ili glazurom po želji.
Za slavu možete pripremiti i posne bajadere, ukusan kolač od oraha, keksa i čokolade.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.