Zimnica po receptu naših baka: Ukiseljena vitaminska salata za celu porodicu

Može ostati bistra i dve godine uz ovakav način pripreme

23.09.2024. 11:44
  • Podeli:
zimnica, turšija, bakina kuhinja 9-66f12f2c4927d.webp Foto: Bakina kuhinja

Stigla je jesen, a u domaćinstvima to znači samo jedno - vreme je za spremanje zimnice. Zato vam iz bakine kuhinje donosimo recept za turšiju.

Potrebno je:

  • 600 g kupusa
  • 2 kg sveže paprike
  • 1 kg krastavaca
  • 1/2 kg šargarepe
  • 1 kisela jabuka
  • 300-500 ml sirćeta
  • 1.5 l vode
  • 100 g soli
  • 100 g šečera
  • kesica slačice po želji
  • malo zrna bibera 
  • lovorov list
  • veza celerovog lista
  • ravna kašičica vinobrana i konzervansa

Priprema:

Prvo povrće iseći na krugove, kupus izrendati na ribanac.

U posebnu činiju sipati vodu, dodati so, sirće, šećer, biber u zrnu i lovorov list. Iseći celerov list, pa sve povrće izmešati sa njim.

Sipati presol sirćeta. Sve dobro mešati dva minuta. Poklopiti i ostaviti da stoji 2-3 sata.

Povremeno mešati. Pakovati u tegle, staviti plastične pritiskače, poklopiti i zavrnuti poklopcima.

Napomena: Kad spakujete povrće u tegl nalijete i zavrnete može ići na pasterizaciju na 90 minuta, 90 stepeni C. Ukoliko ne želite u presol sirćeta stavite jednu ravnu kašičicu vinobrana i jednu kašičicu konzervansa izmešajte i nalite. Zatvorite i ostavite na hladno. Može stajati dve godine bistro.


 


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()