Svu tu hemiju mi unosimo u naš organizam, a ona je štetna za naše zdravlje
Svo voće i povrće koje se nalazi u marketima i pijacama prskano je najrazličitijim pesticidima. Do trenutka kada u potpunosti sazri, neke biljke isprskaju se blizu dvadeset puta.
Svu tu hemiju mi unosimo u naš organizam, a ona je štetna za naše zdravlje. Među voćem i povrćem koje je najviše prskano su: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, paradajz, čeri paradajz, paprika, spanać, krastavac.
Retko ko je u mogućnosti da kupuje ili uzgaja organsku hranu, zato vam preporučujemo nekoliko načina za pranje voća i povrća koji će barem većim delom ukloniti pesticide.
Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 odsto pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (na primer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.
Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi perite voće i povrće ispod mlaza vode.
U četiri šolje tople vode rastvorite dve kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Posle toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.
U činiju sipajte vodu i sirće u razmeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.
U raspršivač sipajte 1 šolju vode, 2 kašike sirćeta, 1 kašiku limunovog soka. Isprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekundi, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. Ovo funkcioniše ako ste u žurbi i ne možete da čekate da se voće dezinfikuje u rastvoru sirćeta ili soli.
Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća – skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsečete one delove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.