Ne odričite se kafe, pustite da vam ona pomogne: Uz ove savete možete ubrzati metabolizam

U kafi ne treba preterivati, ali neke manje doze mogu biti veoma blagotvorne

Autor: Dragana Džajić
22.01.2024. 15:00
  • Podeli:
žena, kafa, zima, vatra, toplo, devojka pixabay-65ae3b9929c97.webp Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelji kafe, a ujedno želite da ubrzate metabolizam na zdrav način, ovo je tekst za vas. Postoje tri namirnice koje možete dodati kafi kako biste ubrzali svoj metabolizam.  

Gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije probala kafu. U našoj kulturi "domaća kafa" uzima primat nad espresom, kapućinom, nes kafom i svemu tome slično. U Italiji, Francuskoj, uopšte u Evropi espreso u raznim varijantama gotovo da se pije podjednako kao i voda. 

Preterivanja u jelu i piću, pa makar bile to i zdrave stvari, stvarno nisu dobre. Posebno treba naglasiti da kafa, ukoliko se uzima u velikim količinama može da stvori kiselost organizma, samim tim stvara problem želucu i digestivnim organima.

Međutim, poznato je da kafa ima i pozitivan učinak na organizam ukoliko se uzima do dve šolje dnevno. Utiče pozitivno na srce, ubrzava metabolizam, poznata je i kao diuretik.

Predstavljamo vam tri namirnice koje možete dodati kafi kako biste bili sigurni da i dok uživate ispijajući je, činite nešto dobro za vaš organizam.

Cimet

Cimet je odličan sastojak za vaš organizam i veoma zanimljiv dodatak vašoj kafi. Cimet ima antiinflamatorno dejstvo i poznato je da snižava nivo insulina u krvi. Pola kašičice cimeta vašoj kafi dodaje veoma zanimljiv šmek.

Foto: Pixabay

Kurkuma

Baš kao i cimet, kurkuma ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže telu da se reši ili spreči upale. Jačanjem organizma ubrzavamo metabolizam, jer se telo samo bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kurkuma ima i termogeni efekat. Telo proizvodi više toplote, samim tim naše telo brže i više topi kalorije nakon unosa ovog blagotvornog začina.

Kajenska paprika

Kajenska paprika je sastojak koji takođe ima termogeni efekat i ubrzava proces topljenja kalorija. Pored toga, ova namirnica pomaže u suzbijanju apetita, osećaj sitosti nakon njene konzumacije traje dugo, a i potreba za slatkišima je manja s obzirom na njen specifičan ukus koji može biti i pomalo slatkast.  

Svi koji vole i uživaju u gozbama, opuštajući se uz najukusnija jela ove zime, mogu da se opuste. Priroda je tu da nam sačuva zdravlje. Probajte neku od ovih namirnica u kafi i sigurno ćete uočiti pozitivne efekte. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()