Banane su bogate vlaknima
Foto: PixabayBanane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu da se konzumiraju u različitim periodima svog sazrevanja stručnjaci su pojasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da jedete banane umesto njih - one su odličan izvor kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, sadrže vlakna koja pomažu u probavi i sadrže prirodne ugljenohidrate koje telo koristi za energiju.
Međutim, nisu sve banane nutritivno jednake. One prolaze kroz sedam faza zrelosti - od čisto zelene do žute sa smeđim mrljama.
Čisto zelene banane - Zelene banane sadrže relativno veliku količinu rezistentnog škroba. Ovo je vrsta vlakana koju telo duže probavlja i ne izaziva tako brz ili jak porast šećera u krvi kao što bi to učinila zrela banana. Rezistentni škrob putuje do debelog creva, gde ga fermentiraju crevne bakterije. Dobijene kratkolančane masne kiseline mogu pomoći uravnotežavanju crevnih mikrobioma i smanjiti upalu.
S obzirom na to da su bogate vlaknima i otpornim škrobom, zelene banane pomažu da kontrolišemo glad. Što je banana zelenija, to je bolja za vaše zdravlje, ali će imati gorči i zrnastiji okus.
Zelena sa žutim tragovima - Kako banane sazrevaju, zeleni pigment hlorofila se razgrađuje, što omogućava da žuti pigmenti ksantofila postanu vidljiviji. Škrob iz banane se takođe transformiše u jednostavne šećere, što joj daje slađi ukus.

Britanski hirurg Karan Rangarajan, poznat i kao dr. Karan Rajan, opisao je jedva zrelu bananu druge faze kao "uravnoteženog kralja" zbog visokog sadržaja vlakana i niskog nivoa šećera. Zelene banane obično imaju više folata , koji igra ključnu ulogu u sintezi i popravci DNK.
Više zeleno nego žuto - Ovakve banane se lakše probavljaju od nezrelih jer pretvorba škroba u jednostavne šećere čini šećere lakše dostupnim za apsorpciju i iskorištavanje i bolje su za dijabetičare.
Više žuto nego zeleno - Žute i zelene banane bogate su kalijem, vitaminom B6 i vitaminom A. Žute banane sadrže veće nivoe antioksidansa, vitamina C i šećera. Proces zrenja dovodi do povećanja antioksidansa, uključujući katehine, koji su povezani sa zdravljem srca i smanjenjem upala.
Žuta sa zelenim vrhovima - Banane pete faze su odlična užina pre treninga zbog ravnoteže energije i vlakana.
Potpuno žuto - Potpuno zrele banane su pune antioksidansa i vlakana, jačajući vaš imunološki sistem i probavu. Prirodno su slatke, lako se probavljaju.
Žuta sa smeđim mrljama -Smeđe mrlje, poznate kao "šećerne pege", predstavljaju visok nivo katehina. Prezrele (smeđe) banane su najslađe i najlakše probavljive, i iako nivo hranjivih tvari može neznatno opasti, one su i dalje dobar izvor energije i kalijuma.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







