Čaša crnog vina na dan: Da ili ne?

Navika mnogih

14.03.2024. 11:03
  • Podeli:
vino, čaša, crveno vino, pixabay-656df6ee072b0.webp Foto: Pixabay

Povremeno popiti čašu crnog vina sasvim je u redu, čak i korisno. Mišljenje je to nagrađivanog naučnika i profesora genetske epidemiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, Tima Spektora.

"Neki smatraju da braneći svoju večernju čašu crnog vina dajem zeleno svetlo alkoholu kao zdravom piću koje svi mogu piti svakoga dana. Ali to nije moje profesionalno mišljenje jer je uvek potrebno biti umeren u ispijanju", objasnio je Spektor.

Foto: Profimedia

Dodao je da nema nikakve sumnje u to da mnogi ljudi postaju zavisni od alkohola, zbog čega trpe značajne zdravstvene posledice, ali istovremeno, kaže, postoje čvrsti dokazi da čaša crnog vina dnevno štiti zdravlje.

"Ostala alkoholna pića ne. Ovaj zaštitni učinak delimično je posledica biljnih hemikalija u crnom vinu koje se nazivaju polifenoli, a koji su antioksidanti koji pomažu hraniti vaš crevni mikrobiom. Takođe su prisutni u tradicionalno kuvanoj jabukovači i u manjoj mjeri, u ružičastim vinima", objasnio je naučnik.

Ko ne bi trebao piti vino?

Istakao je opet da ispijanje čaše vina dnevno ne preporučuje osobama koje su se iz nekog razloga ranije odrekle alkohola, kao niti onima koji se osećaju puno bolje kada ne konzumiraju alkohol. 

Foto: Pixabay

"Ako ste vi u toj grupi ljudi, ne preporučujem vam da sada počnete piti crno vino", poručio je Spektor koji svima savetuje da je umerenost ključna.

"Važna je napomena da smo svi različiti. Alkohol na ljude utiče na različite načine. Neki vrlo lako mogu postati zavisni i za njih je čaša crnog vina apsolutno pogrešan izbor. Naši geni takođe određuju koliko dobro podnosimo i čistimo alkohol iz našeg sistema. Pojedinci koji osećaju snagu vina u velikoj meri možda bi trebali još više paziti u konzumiranju", istakao je nagrađivani naučnik.

Zdrave verzije pića

Inače, ljudi alkoholna pića kuvaju hiljadama godina. To alkohol ne čini zdravijim, ali pokazuje njegovu gotovo univerzalnu privlačnost. Spektor u tom kontekstu smatra da bi se ljudi trebali fokusirati na to da rade zdravije verzije alkoholnih pića.

Na primer, mogla bi se proizvoditi crvena vina s visokim nivoom polifenola, ali niskim udelom alkohola. Za inspiraciju mogla bi poslužiti kombuha, odnosi zaslađeni, fermentisani čaj. To je zdravo piće koje sadrži vrlo niske nivoe alkohola.

Foto: PIxabay

"Trezvenjaci svakako ne bi trebali početi piti crno vino samo zbog zdravstvenih dobrobiti. Ali, za mnoge ljude, život bez alkohola jednostavno nije realan niti praktičan. Moramo se suočiti s činjenicama: mnogi od nas vole piti alkohol, a ako to uspemo činiti na kontrolisan i razuman način i držimo se crnog vina, malo je verovatno da će to puno štetiti, a može donijeti koristi", zaključio je Spektor, a prenosi Telegram.hr.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()