Četiri problema koja morate savladati: Kako pravilno gajiti ruzmarin u kućnim uslovima

Dodatkom ove biljke hrana dobija super ukus, ali ima i dosta drugih namena

20.02.2024. 18:31
  • Podeli:
ruzmarin biljka pixabay-65d4c8bf864db.webp Foto: Pixabay

Ruzmarin je, pre svega, baštenska biljka i ne prija mu život u zatvorenom prostoru. 

Nebrojeni baštovani su pokušali da ga gaje u sobi, ali kraj je obično tužan, rezultat je suva, požutela biljka.

Međutim, ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu biljku.

Foto: Pixaabay

Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. 

Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati. 

Kad ga premestite u kuću, on postaje gladan sunca, tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.

Zato je važno da biljku prvo postepeno pomerate u bašti, na mesto sa više senke i to nekoliko nedelja pre nego što budete želeli da ga unesete u kuću. 

Promenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koriste svetlost i ruzmarin će lakše podneti manjak sunca u kući.

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvetljen prozor. 

Ako tu nema barem šest do osam sati svetla, morate nabaviti lampu za biljke.

Foto: Pixabay

Zalivanje je drugi uobičajen problem, ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. 

Važno je da drenaža bude izvanredna, ali nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.

Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo. 

Idealno bi bilo da obezbedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. 

Ponekad uključite i ventilator.

Štetočine će teško uništiti biljku ukoliko ona nije već oslabila, ali ako dođe do neke zaraze, upotrebite organske pesticide za sobno bilje. 

Lepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu, u nezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gde je ova biljka dragocen začin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()